Sommarkurser

En kreativ augustivecka?

Välkommen till oss i sommar! Vill du ha en kreativ och skapande augustivecka? Måleri, tygtryck eller skrivande, kanske?  Eller vill du ta chansen att bränna din keramik i både salt- och ittagamugn? Eller prova på flygande yoga?  Måndag 10 augusti börjar alla våra sommarkurser 2015.  De flesta kurser är 5 dagar och avslutas fredag 14 augusti.

 

Hitta hit?

 

De flesta kurser har sista anmälningsdag 1 juni och här kan du ladda ner anmälan eller vårt sommarkursprospekt. Vänta inte till sista anmälningsdagen om du vill vara säker på en plats - läs mer om anmälan här.

 

Sommaren 2015 ser vårt kursutbud ut så här:

o    Bokbinderi och papper  
o    Skriv ditt liv med qigong - skrivarkurs   
o    Flygande yoga       
o    Keramikbränning   
o    Måleri - fördjupningskurs  
o    Silversmide – påbyggnad   
o    Tygtryck med rapportering  


Sommarkurser på Helliden

Varje år anordnar vi sommarkurser inom konst, skrivande, hantverk och välbefinnande och många återvänder till oss, sommar efter sommar, för att lära sig mer inom samma hantverk eller för att prova på något nytt. Så oavsett om du vill måla, smida, skriva eller yoga, kommer du att vistas i slottsmiljö på det vackra Hellidsberget . I år är våra kurser andra veckan i augusti och du är välkommen att söka dem från och med nu.

Titta gärna in i bildgalleriet från förra sommaren om du vill se delar av hur det var då...

 

Kursens avgift är en anmälningsavgift som täcker kostnader för måltider           (förmiddagsfika, lunch, kvällsmål, kvällsfika) samt visst gemensamt material.
Vill bo på skolan betalar du dessutom en logiavgift. Läs mer om den här.

 

Vi postar gärna information

Vi skickar gärna prospekt och anmälningsblankett, välkommen att ringa på telefon

0502-178 00 eller mejla exp@helliden.se 

Här nedanför kan du också läsa mer om respektive kurs.

  

        

 

 


Sommarkurser 2015


Bokbinderi och papper


Under veckan jobbar vi med papper, kartong och papp och med enkla
tekniker tillverkar vi skrivböcker, skissböcker, häften, mappar med mera.
Vi lär oss grunderna i bokbinderi, om papperets egenskaper och att arbeta med papper som material. En intensiv vecka med mycket praktiskt arbete, färg & form, som ger förutsättningar att fortsätta hemma efter kursen.

Kursledaren Linda Gimle är handbokbindare från Djura Bok & Pappers-verkstad. Linda är utbildad inom den grafiska branschen och inom handbokbinderi.

 

    

Foto: Linda Gimle


Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 2200 kr
Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni

 

     

 

Skriv ditt liv med qigong - skrivarkurs


Med hjälp av skrivövningar samt fokuserande qigongövningar öppnar vi för kreativiteten och de stimulerande samtalen om liv, skriv och läsande. Du får arbeta tillsammans med erfarna kursledare och lära känna de andra kursdeltagarna utifrån det gemensamma skrivandet. Vi har våra pass – skrivande såväl som qigong – utomhus i den vackra parken om det inte regnar.
Tid ges till eftertanke och meditation. Kvällstid samlas vi för promenad på Hellidsberget, till konsthallen eller liknande. Vi avrundar varje dag med kvällsmeditation. Inga förkunskaper krävs, vare sig i skrivandet eller för att delta i qigong. Ha gärna kläder som du är bekväm i samt bra skor för promenader. Ta gärna med sittdyna eller yogamatta att sitta på ute.

I skrivandet:

Snabba, prestigelösa skrivövningar – att dra igång det kreativa flödet.
Gestaltning, gestaltning, gestaltning - hemligheten bakom levande texter.
Att arbeta med minnesbilder.
Slipa språket - kasta ut klichédrottningen. (Eller -kungen.)
Hur du går vidare.

I qigongen:

En av qigongens grundtankar är närvaro, att vara medveten om hur man rör kroppen och hur det känns när man i långsamt tempo mjukt utför de olika övningarna. Passen kommer att bestå av själv-massage (do-in) och qigong-övningar. Övningarna är enkla.

 

    (foto:Anna Hållams)

 

Kursledare

Elisabet Norin, bosatt i Skåne, har många års erfarenheter av arbete med litteratur och skrivande som författare, pedagog och skribent. Hennes senaste bok ”Tre enkla regler finns inte - en romanskola” ingår i kurskostnaden.
Margareta Svantesson, Kristianstad,
leder våra qigongpass. Hon är verksam som kraniosakralterapeut och undervisar även i denna kroppsterapi.

Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 2200 kr

Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni

 

   Flygande yoga 


Under fem dagar kommer vi att blanda olika yogaformer med fokus på lekfullhet, samarbete och ha kul tillsammans. Morgonen inleds alltid med ett dynamiskt morgonpass. Efter fikat sysslar vi med flygande yoga och partneryoga. Efter lunch är det ett lugnt pass med meditation, yin yoga, massage eller liknande. Eftermiddagen avslutas med ett längre pass med flygande yoga och partneryoga. Kursen lämpar sig både för dig som är ny och nyfiken och för dig som har hållit på ett tag och vill få tid att öva och fördjupa dig.

 

      

 

Kursledaren Klaus Kontis är yogalärare och lärare på Hellidens folkhögskola

Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 1800 kr
Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni

 

  

Keramikbränning i vedeldade ugnar


En fortsättningskurs där vi bränner saltglasyr och reduktionsglasyrer i olika vedeldade ugnar. Du får lära dig att engobera och glasera samt att packa och bränna både saltugnen och
ittagamaugnen. Du tar med dig eget skröjbränt gods till kursen.

    

 

Kursledaren Jan-Åke Andersson är keramiker med inriktning på vedeldade bränntekniker och lärare på Hellidens folkhögskola


Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 2200 kr
Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni


  

Måleri - fördjupningskurs


Årets sommarkurs vänder sig till dig som redan har grundläggande kunskaper inom måleriet. Du bör även vara förtrogen med den måleriteknik som du vill arbeta med under kursen.
Det är viktigt att du i din anmälan berättar om dina förkunskaper och förväntningar på kursen. Väljer du att skicka brevet via mail kan du göra det direkt till kursens lärare, Björne Åslund: bjorne.aslund.helliden@folkbildning.net
Skolans målarsal är stor och med norrljus, för den som föredrar att arbeta inomhus eller om det skulle komma någon regnskur. Vid utemåleri finns Hellidens engelska park och i Tidaholm rinner Tidan med många måleriskt intressanta miljöer. Ibland samåker vi (efter önskemål) till Hjo vid Vättern, Hornborgasjön eller Gudhem. Någon av kvällarna finns det möjlighet att teckna kroki.

 

            


 

Kursledaren Björne Åslund är konstnär och lärare på Hellidens folkhögskola

Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 2200 kr
Anmälan: Målerikursen har ingen sista anmälningsdag

 

     
  

 

Silversmide - påbyggnad


Silversmide med inriktning på smycketillverkning. Fortsättningskurs för dig som gått silversmideskurs tidigare.
Vi arbetar med olika metaller som silver, mässing och koppar.
Kursen är en fördjupningskurs som vänder sig till dig som gått silversmideskurs tidigare och som vill få möjlighet att arbeta med egna projekt i verkstaden. Vår silversmidesverkstad är väl utrustad, men om du planerar att arbeta med någon speciell teknik är det bra om du kontaktar kursledaren innan du bekräftar din anmälan, så att du säkert vet att vi har den utrustning m.m. du behöver.
Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.

 

(foto: Bertil Lindgren)

 

Kursledaren Fredrik Lundberg är guld- och silversmed och pedagog.

Han finns på e-post  fredrik@lenaochfredrik.se  och på telefon 0510-52 02 44.

Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 2200 kr
Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni

 

  

Tygtryck med rapportering 


Fördjupningskurs i textiltryck med inriktning på mönsterkomposition och rapportering.
Kursen vänder sig till dig som gått kurs i textiltryck tidigare. Förkunskaper om schablontryck och fotoschabloner krävs. På kursen får du möjlighet att arbeta intensivt i verkstaden under kunnig ledning. Deltagarantalet är begränsat till 8 deltagare.
Visst grundmaterial ingår i den avgift du betalar för kursen.
 

         

 

Kursledaren Alexandra Nildén är textilkonstnär


Kurstid: 10-14 augusti
Avgift: 2200 kr
Anmälan: Sista anmälningsdag är 1 juni
 

          

 Om skolan


Hellidens folkhögskola ger folkbildning i en kreativ och utvecklande miljö. Folkhögskolan har en tydlig profil fri från alkohol och andra droger. Blå Bandet, som äger och driver Helliden, är en nykterhetsorganisation med det kristna kärleksbudskapet som grund.

Hellidens slott ligger cirka 2 km från Tidaholms centrum i en härlig miljö med vidsträckt utsikt och skogen inpå knutarna.
Boendet på skolan är enkelt. Köket är välrenommérat och det finns alla möjligheter att få god och bra specialkost om du behöver det.

Priser

Kursens avgift är en anmälningsavgift som också täcker kostnader för måltider (förmiddagsfika, lunch, kvällsmål, kvällsfika) samt visst gemensamt material.
Om du vill bo på skolan betalar du dessutom en logiavgift. Logiavgiften innefattar logi i enkel- eller dubbelrum samt frukost. Sänglinne och handdukar ingår. Övernattning sker i rum med enkel standard, med dusch och toalett i korridoren. Logikostnad: enkelrum 1900 kr, dubbelrum 1600 kr. Till Blåbandister ger vi 10% rabatt på alla kurspriser.
Alla avgifter betalas före kursstart. Om du lämnar återbud till kursen får du tillbaka de avgifter som betalats in, men kommer återbudet senare än 14 dagar före kursstart debiteras 500 kr.
Visst gemensamt grundmaterial ingår i avgiften. Det material du behöver därutöver kan du köpa i skolans välsorterade butik.


Anmälan och antagning

Anmälan till sommarkurserna måste göras skriftligt på särskild talong eller via e-post. Sista anmälningsdag är 1 juni. Målerikursen har ingen sista anmälningsdag.
Till några kurser har vi fler sökande än platser. Om du har sökt en sådan kurs kan du få besked om att du inte kommit med i den första antagningen och att du placerats på reservlistan. Vi ger sedan besked så snart som möjligt om du tilldelas en reservplats.
Kursen genomförs om vi får 10 eller fler deltagare.

Information

Om du önskar mer information om Helliden och våra kurser kan du ringa vår expedition, telefonnummer 0502-178 00 eller gå in på vår hemsida.